Vitamin D a jeho funkce

Vitamin D

Vitamin D zaujímá mezi vitaminy, tedy látkami nezbytnými k životu, zvláštní postavení, jelikož se z části chová jako vitamin a z části jako hormon.1 Stará lidová moudrost praví: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ a právě vitamin D s ní úzce souvisí.  

Potraviny s obsahem vitaminu D – tabulka.

Co je vitamin D? 

Vitamin D, známý také jako sluneční vitamin, se v těle tvoří v kožních buňkách pouze tehdy, pokud na kůži dopadá sluneční záření.2 Tato forma vitaminu D (konkrétně D3 neboli cholekalciferol) tvoří až 80 % celkového vitaminu D.3 Kromě slunce získáváme vitamin D také z potravy:  konzumací ryb, sýrů, mléčných výrobků nebo vajec. Tato forma vitaminu D (konkrétně D2  neboli ergokalciferol) tvoří zbylých 20 % z celkového vitaminu D v těle a je tedy jasné, že pouhou stravou se dostatečná hladina vitaminu D v těle nezíská.3


Působení vitaminu D a důsledky jeho nedostatku

Vitamin D působí na široké spektrum tkání. Jedním z jeho nejdůležitějších úkolů je zabezpečení správné funkce  kostí a jejich stavby, kde řídí transport a vstřebávání vápníku a fosforu nebo také chování kostních buněk.1,2,4

Nedostatek vitaminu D může mít negativní vliv na kostní metabolismus, který může vyústit mimo jiné v osteoporózu, tedy onemocnění, kdy dochází k úbytku kostní hmoty a kost se stává křehkou a náchylnou ke zlomeninám. Osteoporózou jsou postiženy především ženy ve věku 50+, kterým v menopauze přirozeně ubývá estrogen, pohlavní hormon, který ovlivňuje chování kostních buněk.5

Vitamin D působí nejen na kostní tkáň, ale i na:2

  • Kardiovaskulární systém
  • Neurosvalový systém
  • Imunitní systém
  • Dělení buněk v těle
  • Vývoj plodu u těhotných žen
  • Nedostatek vitaminu D může tedy negativně ovlivnit např. plod u těhotných žen i ženu samotnou, může přispět ke vzniku srdečního selhání, vysokého krevního tlaku, cukrovky, ale i snížit odolnost imunitního systému.2 

Nedostatek vitaminu D je celosvětový zdravotní problém

Nedostatek vitaminu D řeší muži i ženy v jakémkoli věku po celém světě.2 Jelikož je jeho tvorba závislá na slunci a  působení slunečního záření na kůži, ovlivňuje ji mimo jiné také roční období, používání ochranných krému s SPF a pigmentace či stárnutí kůže.1 Geografická poloha naší země  významně předurčuje nízký počet slunečných dnů v období mezi říjnem a březnem, což má vliv na tvorbu vitaminu D v lidském organismu.1,6

Česká populace je tak vystavena zvýšenému riziku nedostatku vitaminu D, který může vyústit do širokého spektra akutních i chronických onemocnění.

Rizikové skupiny populace

V České Republice je na podzim, v zimě a začátkem jara nedostatkem vitaminu D ohrožený prakticky každý člověk.6  Některé rizikové skupiny jsou ale ohroženy celoročně:7

  • Těhotné a kojící ženy
  • Ženy v menopauze a s předčasnou menopauzou
  • Starší populace, u které hrozí pády a zlomeniny
  • Pacienti s osteoporózou 
  • Pacienti s onemocněním ledvin
  • Pacienti s onemocněním trávicího traktu

Nedostatek vitaminu D nemusí být ihned zřejmý a většina pacientů nemusí mít žádné příznaky.  Závažný nebo dlouhodobý nedostatek se ale může projevovat různým způsobem, např.:8

  • bolestmi kostí
  • únavou
  • pocitem slabosti
  • sníženou aktivitou imunitního systému a vyšší náchylností k infekcím

U malých dětí:8

  • podrážděností
  • opožděným vývojem
  • změnou stavby kostí
  • zlomeninami

Reference:

  1. Bikle DD. Vitamin D metabolism, mechanism of action, and clinical applications. Chem. Biol. (2014).
  2. Hossein-nezhad A et al. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo. Clin. Proc. (2013).
  3. Holick MF. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences AJCN. (2008).
  4. Spiro A et al. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. Nutr. Bull. (2014).
  5. Doporučené postupy ČGPS. Léčba a prevence nedostatku vitaminu D v oboru gynekologie a porodnictví. Dostupné na: https://www.cgps.cz (naposledy navštíveno 17.05. 2023)
  6. Bischofova S et al. Intake of Vitamin D in the Czech Population: A Comparison with Dietary Reference Values, Main Food Sources Identified by a Total Diet Study. Nutrients (2018).
  7. Holick MF et al. Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J. Clin. Endocrinol. Metab. (2011). 
  8. Sizar O et al. Vitamin D Deficiency. StatPearls (2023).

Ze zdroje 

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/osteoporoza.html

Potraviny s obsahem vitamínu D

100 mg potraviny obsahuje : 

 Potravina 100mg

UI

 Potravina 100mg

UI

 Potravina 100mg

UI

 Ryby a plody moře

   

 Mléčné výrobky

 

 Kreveta

20 

 Sumec

20 

 Ementál 45%

120

 Losos

480 

 Šproty

520 

 Gouda

40

 Makrela

120 

 Štika

40 

 Hermelín

12

 Platýz

120 

 Treska

40 

 Jogurt bílý 3,5% tuku

2,4

 Pstruh mořský

440 

 Tuňák

240 

 Máslo

40

 Sardinka

400 

 Tuňák v oleji

120 

 Mléko plnotučné

0,8

 Sardinky v oleji

200 

 Úhoř

1600 

 Parmezán

24

 Sardinky v tomatu

320 

 Ústřice

80 

 Šlehačka

40

 Sleď nakládaný

640 

 Uzený losos

200 

 Tvaroh tučný

8

 Sleď

920 

  

 Pšenice

2760

      

Doporučená dávka vitamínu D je 800 – 1200 IU.