Vitamin D a jeho funkce
Vitamin D
Vitamin D zaujímá mezi vitaminy, tedy látkami nezbytnými k životu, zvláštní postavení, jelikož se z části chová jako vitamin a z části jako hormon.1 Stará lidová moudrost praví: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ a právě vitamin D s ní úzce souvisí.
Potraviny s obsahem vitaminu D – tabulka.
Co je vitamin D?
Vitamin D, známý také jako sluneční vitamin, se v těle tvoří v kožních buňkách pouze tehdy, pokud na kůži dopadá sluneční záření.2 Tato forma vitaminu D (konkrétně D3 neboli cholekalciferol) tvoří až 80 % celkového vitaminu D.3 Kromě slunce získáváme vitamin D také z potravy: konzumací ryb, sýrů, mléčných výrobků nebo vajec. Tato forma vitaminu D (konkrétně D2 neboli ergokalciferol) tvoří zbylých 20 % z celkového vitaminu D v těle a je tedy jasné, že pouhou stravou se dostatečná hladina vitaminu D v těle nezíská.3
Působení vitaminu D a důsledky jeho nedostatku
Vitamin D působí na široké spektrum tkání. Jedním z jeho nejdůležitějších úkolů je zabezpečení správné funkce kostí a jejich stavby, kde řídí transport a vstřebávání vápníku a fosforu nebo také chování kostních buněk.1,2,4
Nedostatek vitaminu D může mít negativní vliv na kostní metabolismus, který může vyústit mimo jiné v osteoporózu, tedy onemocnění, kdy dochází k úbytku kostní hmoty a kost se stává křehkou a náchylnou ke zlomeninám. Osteoporózou jsou postiženy především ženy ve věku 50+, kterým v menopauze přirozeně ubývá estrogen, pohlavní hormon, který ovlivňuje chování kostních buněk.5
Vitamin D působí nejen na kostní tkáň, ale i na:2
- Kardiovaskulární systém
- Neurosvalový systém
- Imunitní systém
- Dělení buněk v těle
- Vývoj plodu u těhotných žen
- Nedostatek vitaminu D může tedy negativně ovlivnit např. plod u těhotných žen i ženu samotnou, může přispět ke vzniku srdečního selhání, vysokého krevního tlaku, cukrovky, ale i snížit odolnost imunitního systému.2
Nedostatek vitaminu D je celosvětový zdravotní problém
Nedostatek vitaminu D řeší muži i ženy v jakémkoli věku po celém světě.2 Jelikož je jeho tvorba závislá na slunci a působení slunečního záření na kůži, ovlivňuje ji mimo jiné také roční období, používání ochranných krému s SPF a pigmentace či stárnutí kůže.1 Geografická poloha naší země významně předurčuje nízký počet slunečných dnů v období mezi říjnem a březnem, což má vliv na tvorbu vitaminu D v lidském organismu.1,6
Česká populace je tak vystavena zvýšenému riziku nedostatku vitaminu D, který může vyústit do širokého spektra akutních i chronických onemocnění.
Rizikové skupiny populace
V České Republice je na podzim, v zimě a začátkem jara nedostatkem vitaminu D ohrožený prakticky každý člověk.6 Některé rizikové skupiny jsou ale ohroženy celoročně:7
- Těhotné a kojící ženy
- Ženy v menopauze a s předčasnou menopauzou
- Starší populace, u které hrozí pády a zlomeniny
- Pacienti s osteoporózou
- Pacienti s onemocněním ledvin
- Pacienti s onemocněním trávicího traktu
Nedostatek vitaminu D nemusí být ihned zřejmý a většina pacientů nemusí mít žádné příznaky. Závažný nebo dlouhodobý nedostatek se ale může projevovat různým způsobem, např.:8
- bolestmi kostí
- únavou
- pocitem slabosti
- sníženou aktivitou imunitního systému a vyšší náchylností k infekcím
U malých dětí:8
- podrážděností
- opožděným vývojem
- změnou stavby kostí
- zlomeninami
Reference:
- Bikle DD. Vitamin D metabolism, mechanism of action, and clinical applications. Chem. Biol. (2014).
- Hossein-nezhad A et al. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo. Clin. Proc. (2013).
- Holick MF. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences AJCN. (2008).
- Spiro A et al. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. Nutr. Bull. (2014).
- Doporučené postupy ČGPS. Léčba a prevence nedostatku vitaminu D v oboru gynekologie a porodnictví. Dostupné na: https://www.cgps.cz (naposledy navštíveno 17.05. 2023)
- Bischofova S et al. Intake of Vitamin D in the Czech Population: A Comparison with Dietary Reference Values, Main Food Sources Identified by a Total Diet Study. Nutrients (2018).
- Holick MF et al. Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J. Clin. Endocrinol. Metab. (2011).
- Sizar O et al. Vitamin D Deficiency. StatPearls (2023).
Ze zdroje
https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/osteoporoza.html
Potraviny s obsahem vitamínu D
100 mg potraviny obsahuje :
Potravina 100mg | UI | Potravina 100mg | UI | Potravina 100mg | UI |
Ryby a plody moře | Mléčné výrobky | ||||
Kreveta | 20 | Sumec | 20 | Ementál 45% | 120 |
Losos | 480 | Šproty | 520 | Gouda | 40 |
Makrela | 120 | Štika | 40 | Hermelín | 12 |
Platýz | 120 | Treska | 40 | Jogurt bílý 3,5% tuku | 2,4 |
Pstruh mořský | 440 | Tuňák | 240 | Máslo | 40 |
Sardinka | 400 | Tuňák v oleji | 120 | Mléko plnotučné | 0,8 |
Sardinky v oleji | 200 | Úhoř | 1600 | Parmezán | 24 |
Sardinky v tomatu | 320 | Ústřice | 80 | Šlehačka | 40 |
Sleď nakládaný | 640 | Uzený losos | 200 | Tvaroh tučný | 8 |
Sleď | 920 | Pšenice | 2760 | ||
Doporučená dávka vitamínu D je 800 – 1200 IU.